Hazır yoğurtlara kıvam arttırması ve su tutması için jelâtin eklenir. Jelâtin çoğunlukla domuz derisinden elde edilir ve çok ucuzdur.
Gaziantep Tarım İl Müdürlüğünün piyasada satılan yoğurtlarda jelatin katılıp katılmadığına dair yaptırdığı testlerde 10 markanın 8inde jelatin kullanıldığı tesbit edilmiştir.
-Hazır yoğurtlara, kıvam artırıcı olarak genetiği oynanmış nişasta eklenir.
-Bazı firmalar hazır yoğurdun maliyetini azaltmak için sütün içindeki yağı alarak yerine margarin ekliyorlar.
-Yoğurda, şeker veya kanserojen olduğu bilinen Aspartam, Sakkarin gibi tatlandırıcılar ilave ediliyor.
Hazır yoğurt üreticileri, bakanlığa baskı yaptı. Gıda Kodeksi Komisyonu da karar verdi. Karar, 16 Şubat 2009’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yoğurda yüzde 12 katı madde konulması şartı kaldırıldı!. Ayrıca süt proteini miktarı da yüzde 4’den yüzde 3’e indirildi.
Sadece ekşiyen, kesilen ve kaymak bağlayan süt ve yoğurtları tüketiniz (tabi bulursanız). En iyisi evde kendiniz yoğurt yapınız.
Kaynaklar:
http://haber.gazetevatan.com/zehirli-sebze-meyvenin-ilaci-evde-yapacaginiz-yogurt/440582/4/yazarlar http://www.agaclar.net/forum/doga-cevre-ekoloji-gida-hukuk-ve-politikalari/19911.htm
Alkol ve antidepresan ilaç kullanımı ,alkol ile antidepresan almak , antidepresan ve alkol ilişkisi ...
Fizyoloji, biyolojinin canlı varlıkların fonksiyonlarını inceleyen bilim dalı. Fizyoloji bilimi k...
Renk Körlüğü : Belirli bir renkleri kısmen veya tamamen görememe ayırt edememe ve seçememe hastalıkl...
Hıçkırık Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir Hıçkırık : Karın ve göğüs boşluklarını bir birinde...